Wat is osteopathie?
Osteopathie is een holistische geneeswijze, die eind vorige eeuw ontdekt werd door Dr. A.T. Still. Het is een behandelingsvorm, die ernaar streeft om het verloren evenwicht in het lichaam te herstellen.
Binnen de osteopatische aanpak functioneert het lichaam als eenheid, zijn structuur en functie onlosmakelijk met elkaar verbonden en beschikt het lichaam over zelf-regulerende mechanisme.
Er wordt vooral gezocht naar de oorzaak van een probleem, omdat deze verder kan liggen dan de plaats waar dat probleem zich toonbaar maakt. Het is voor een dier belangrijk dat er een goede doorbloeding is, deze kan gestoord worden door verminderde bewegelijkheid in de weefsels, de organen en/of de gewrichten.
De behandeling bestaat uit diverse technieken die de oorspronkelijke beweeglijkheid van de weefsels, organen en gewrichten herstellen, zodat de doorbloeding zich herstelt en het natuurlijke genezingsproces aangewakkerd wordt.
Waarom osteopathie voor je paard?
Of je nu recreatief ruiter bent, of actief in de wedstrijdsport, osteopathie kan zinvol zijn voor alle paarden en pony's.
Een paard moet met allerlei factoren om kunnen gaan: ziekte, operatie of trauma, inwerking van een ruiter en/of het zadel, (wedstrijd)spanning, over- of onderbelasting, een eenzijdig eetpatroon.
Deze factoren kunnen diverse problemen veroorzaken, een aantal voorbeelden waarbij een osteopatische behandeling uitkomst kan bieden zijn:
- problemen met opzadelen/ opstijgen
- rug- en halsproblemen, overgevoeligheid tijdens borstelen
- kopschuwheid, tongproblemen, problemen met hoofdstel en bit
- rijtechnische problemen ( bokken, onregelmatig, nageeflijkheid, buiging, ontspanning,
- ergangen, verzamelen)
- verminderde sportprestaties
- gedragsproblemen
- niet lekker in vel zitten, matige conditie
- onvoldoende herstel na ziekte, trauma of operatie
- bindweefsel- en huidproblemen
Niet alleen bij problemen kan osteopathie zinvol zijn, het kan ook een rol spelen in de preventie van blessures. Om het paard in topvorm te houden is het aan te bevelen een halfjaarlijkse check-up door de osteopaat te laten uitvoeren. Als een blokkade tijdig behandeld wordt, zullen de negatieve gevolgen minimaal zijn.
Werkwijze:
De behandeling zal in de vertrouwde omgeving van het paard plaats vinden, in zijn stal of op de poetsplaats.
Het paard dient voor de behandeling schoon en droog te zijn en er moet minimaal een aantal uur tussen lichamelijke inspanning en behandeling zitten. Het gehele lichaam wordt onderzocht op blokkades en door middel van zachte manuele technieken los en vrij gemaakt. De meeste paarden zullen de behandeling als ontspannend en prettig ervaren. Een behandeling duurt tussen de 30 en 45 minuten.
Het paard zal daarna een aantal dagen relatieve rust nodig hebben, omdat het lichaam opzoek gaat naar een nieuw evenwicht. Het paard kan dus voor een optimaal resultaat beter niet bereden worden enkele dagen, maar mag wel lekker los en naar buiten.
Het is daarom raadzaam niet vlak voor een wedstrijd een behandeling uit te laten voeren.
Elk paard reageert anders op een behandeling, bij de ëën zal het resultaat direct merkbaar zijn, bij de ander soms pas na een maand.
Waarom osteopathie bij honden en/of katten?
Voor elk dier kan osteopathie zinvol zijn of het een actief of wat minder actief dier is. Van de grootste hond tot de kleinste kat, elk dier kan wel ondersteuning gebruiken.
Honden laten zich over het algemeen goed behandelen en kunnen vaak hun ongemakken goed kenbaar maken. Katten zijn vaak wat moeilijker te behandelen maar kunnen zeker baat hebben bij osteopathie.
Bij onderstaande problemen kan osteopathische behandeling zinvol zijn:
- rug- en halsproblemen
- pijn bij aanraken
- onregelmatigheden in het lopen, slepen met de poten, ataxie
- bindweefsel- en huidproblemen
- spijsverteringsklachten ( diaree, obstipatie, weinig eetlust)
- artrose
- matige conditie, slecht in het vel zitten
- onvoldoende herstel na ziekte, trauma of operatie
- gedragsveranderingen (lusteloos, agressie)
- verminderde sportprestaties
Werkwijze
Het dier dient voor de behandeling droog en schoon te zijn en niet kortgeleden te hebben gegeten, uiterlijk 2 uur voor de behandeling mag er nog gevoerd worden.
Het lichaam zal worden onderzocht op probleemzones en blokkades. Deze zullen met zachte manuele technieken behandeld worden om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te ondersteunen. De meeste dieren zullen de behandeling als prettig en ontspannend ervaren.
Een behandeling duurt 30-45 minuten.
Na de behandeling zal het dier rust nodig hebben, zodat het lichaam weer in balans kan komen. Een hond zal de eerste week na de behandeling wat rustiger aan moeten doen tijdens uitlaten, spelen en/ of training.
Elk dier reageert anders op een behandeling, bij de één zal het resultaat direct merkbaar zijn, bij de ander soms pas na een maand.